Voice Cyprus News
Exclusive InterviewFeatured

Πρόκληση για τους φοιτητές η διαβίωση στην Λεμεσό


 

Οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το ψηλό κόστος της στέγασης, την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά.
Ποια είναι όμως η κατάσταση των φοιτητών σε μία από τις περιοχές του νησιού όπου το κόστος της ζωής τα τελευταία χρόνια εκτοξεύτηκε;
Το θέμα αυτό συζητήσαμε με τον Βίκτωρ Χριστοφίδη, Πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και μέλος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Voice International.
Αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών επηρεάζει το κόστος διαβίωσης των φοιτητών, κάνοντας την διαμονή στην Λεμεσό ανυπόφορη, καθιστώντας το στεγαστικό ως το μείζον πρόβλημα
Ο ίδιος δηλώνει ότι η Προοδευτική και οι αρχές του ΤΕΠΑΚ προχωρούν σε μέτρα αντιμετώπισης του στεγαστικού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μένει άπραγη.

Ερώτηση: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι εύκολη περίοδος να είσαι φοιτητής. Πως ανταποκρίνονται οι φοιτητές σήμερα;

Χριστοφίδης: Στο γενικότερο πλαίσιο, η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός, η αύξηση στα ενοίκια, στο ρεύμα και στα καύσιμα, αντικειμενικά, προκαλεί διάφορα ζητήματα και στους φοιτητές. Ανεβαίνει το κόστος ζωής, ενώ παράλληλα η στήριξη από το κράτος, μέσω επιδομάτων παραμένει στα επίπεδα που υπήρχε προηγουμένως, είτε ακόμα παρατηρείται αποκοπή τους. Για παράδειγμα, τα τελευταία δέκα χρόνια αποκόπηκαν 24 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική φοιτητική χορηγία. Άρα διακρίνεται, πως ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προτεραιοποιούσε τις ανάγκες των φοιτητών αλλά ούτε και η νυν κυβέρνηση, αφού στην παρουσίαση του προϋπολογισμού, δεν αναφέρετε σε καμία αύξηση των κονδυλίων για την στήριξη των φοιτητών.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που προβληματίζουν ένα φοιτητή στην Λεμεσό;

Χριστοφίδης: Στην Λεμεσό το στεγαστικό αποτελεί το κύριο ζήτημα. Είναι η περιοχή στην οποία πρωτοφάνηκαν οι αυξήσεις στα ενοίκια. Σήμερα, οι αυξήσεις αυτές έφτασαν σε εξωφρενικά επίπεδα. Για παράδειγμα ένα στούντιο που πέρσι ήταν 500 ευρώ να αυξήθηκε στα 800 ευρώ! Εδώ φαίνεται μια τεράστια αύξηση στις ήδη αυξημένες τιμές. Επίσης, στη Λεμεσό προκύπτει κι άλλο ζήτημα, λόγω των εταιριών που έρχονται από εξωτερικό, οι οποίες φέρνουν και το εργατικό τους προσωπικό και ενοικιάζουν διαμερίσματα κόστους μέχρι και 2000 ευρώ, ανεβάζοντας και τις τιμές στην αγορά. Παράλληλα, η Λεμεσός είναι ίσως και η πιο ακριβή πόλη στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα επηρεάζοντας την διαβίωση των φοιτητών. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί φοιτητές, αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται με το λεωφορείο από τις επαρχίες τους, είτε να επιλέγουν να μην σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια λόγω του κόστους των ενοικίων και να επιλέγουν την φοίτηση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή ακόμα και το εξωτερικό.

Ερώτηση: Με την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο, ως τμήμα του ΤΕΠΑΚ, προέκυψαν προβλήματα για τους φοιτητές;
Χριστοφίδης: Αντικειμενικά, το άνοιγμα πανεπιστημίου σε μια άλλη πόλη, θα προκαλούσε προβλήματα και μικρά και μεγάλα. Αρχικά, να πούμε ότι τα κτίρια και οι υποδομές για τις σχολές που λειτουργούν στην Πάφο είναι εξοπλισμένες με τελευταίας τεχνολογίας προδιαγραφές, για να καλυφτούν η ανάγκες των σχολών του ΑΞΙΚ. Στο χώρο φιλοξενούνται η ακαδημία του ΑΞΙΚ και δύο Τμήματα του ΤΕΠΑΚ, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Πάφο. Ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν αφορούσε την μη λειτουργία της καφετέριας, λόγω του κόστους ενοικίασης του χώρου από ιδιώτες, οπότε είναι ευθύνη του Πανεπιστημίου να πρωτοστατήσει στην διαμόρφωση του χώρου για να αξιοποιηθεί. Με δικές μας πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση και με τους Προέδρους των αρμόδιων Τμημάτων, αναφέραμε τα ζητήματα, είτε για την καφετέρια ή την απουσία πόσιμου νερού στο χώρο. Προτείναμε κάποιες άμεσες λύσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν, όπως η εγκατάσταση vending machine. Αλλά, βασικό ζήτημα είναι η απουσία εστιών στην Πάφο. Πρόσφατα υπογράφηκε η συμφωνία και με την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς 200 κλίνες θα είναι διαθέσιμες.
Το μέγεθος των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου στην Πάφο είναι τεράστιο και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να φτάσει τους 1000 φοιτητές, οπότε με την ανακοίνωση της ανέγερσης του κτιρίου, οι τιμές στην γύρω περιοχή αυξήθηκαν δραματικά.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε στο στεγαστικό ως ένα από τα κύρια ζητήματα. Τι δράσεις αναλαμβάνει η Προοδευτική Κ.Φ. για αυτό το θέμα και τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για την επίλυσή του;

Χριστοφίδης: Ως Προοδευτική προχωρήσαμε ήδη από πέρσι και αναδείξαμε το ζήτημα του στεγαστικού και με την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαμε κάνει με αντίσκηνα στα κεντρικά κτίρια του ΤΕΠΑΚ στην Λεμεσό. Η διαμαρτυρία πήρε μεγάλες διαστάσεις και μπήκε στην δημόσια συζήτηση, στην οποία πρωτοστατήσαμε. Την ίδια ώρα που διάφοροι άλλοι ξαφνικά θυμήθηκαν να ασχοληθούν με το ζήτημα και κατέφυγαν σε «πυροτεχνήματα», προτείνοντας υποτιθέμενες λύσεις, όπως την εξασφάλιση διαμονής φοιτητών σε ξενοδοχεία με το κόστος να είναι πάλι αυξημένο.
Προτού προχωρήσω στις δικές μας προτάσεις, αξίζει να αναφερθεί ότι το πανεπιστήμιο είναι πρωτοπόρο όσον αφορά την στεγαστική πολιτική. Πρωτοστάτησε από την αρχή, αντικαθιστώντας την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης. Παραχωρεί, για παράδειγμα, επίδομα ύψους 250 ευρώ τον μήνα, σε όσους δεν εξασφάλισαν εστία αλλά είναι δικαιούχοι. Ο αριθμός των εστιών είναι αρκετά μεγάλος ακόμα και σε σύγκριση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ παράλληλα το ΤΕΠΑΚ ενοικιάζει χώρους και στο κέντρο της Λεμεσού. Πέρσι, επίσης, προχώρησε και με ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, όπου όσοι ενδιαφέρονταν δήλωναν την διάθεση να φιλοξενήσουν φοιτητές σε δωμάτια έναντι αμοιβής για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.


Οι δικές μας προτάσεις χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Για παράδειγμα, προτείνουμε την ένταξη των φοιτητών στα κοινωνικά τιμολόγια, για να πληρώνουν μειωμένο νερό και ρεύμα και την μείωση του τέλους των σκυβάλων ή την αύξηση στην ήδη υπάρχουσα έκπτωση, κάτι που ήδη πετύχαμε στους πλείστους Δήμους της Λεμεσού. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ενταθεί η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, για να εισάξει στον προϋπολογισμό, την αύξηση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας και του επιδόματος διαβίωσης, κάτι που θα φανεί χρήσιμο νοουμένου της αύξησης των τιμών. Παράλληλα, προτείνουμε την ανέγερση κι άλλων εστιών, διαδικασία που στο ΤΕΠΑΚ ήδη προχωρά και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση ακόμα 500 κλινών στα Πολεμίδια, στον οικισμό Βερεγγάρια συγκεκριμένα. Στο χώρο θα μεταφερθούν και κάποιες Σχολές και θα αξιοποιηθεί και για διδασκαλία και ερευνητικούς σκοπούς.

Ένα ζήτημα που σχετίζεται με το στεγαστικό είναι και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι διαθέσιμες γραμμές των λεωφορείων, ναι μεν χρησιμεύουν για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η μην εξεύρεση χώρου στάθμευσης, αλλά από την άλλη τα ωράρια δεν ανταποκρίνονται πάντα στα ωράρια διδασκαλίας των μαθημάτων, με αποτέλεσμα την αργοπορία των φοιτητών στα μαθήματα. Προχωρήσαμε και για αυτό το ζήτημα σε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και αναμένουμε την λειτουργία λωρίδων μόνο για λεωφορεία για να διευκολυνθεί η μετακίνηση και η χρήση των λεωφορείων.
Εννοείται θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα και να προβαίνουμε στις ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και την απρόσκοπτη φοίτηση των φοιτητών.

Kallis Antounas-Voice International 2023

 

Related Posts
South Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

Overnight Pharmacies on Friday, July 5th, 2024 NICOSIA Christoforou-Papaprodromou Vera Ifigenias 59, Acropoli 22210303 22491165 Gianni Alexandra 3 Archancelou avenue Read more

North Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

The list of pharmacies on night duty in North Cyprus is as follows; LEFKOŞA (NICOSIA) DISTRICT APAYDIN PHARMACY (0392) 227 Read more


Related posts

South Cyprus Night-Pharmacies (8th May 2024)

Fake prescriptions case: 2 doctor’s and 2 pharmacists arrested!

Voice Cyprus News

Britain’s tea supply facing disruption from Red Sea crisis

Reuters

Temperatures to hit 32 degrees today!

Voice Cyprus News

Protests across France after Macron doubles down on pensions

Voice Cyprus News

Arrests made for bird trapping and poaching

Voice Cyprus News