Voice Cyprus News
Exclusive InterviewExclusive NewsFeatured

Κώστα: «Ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι συμπληρωματικός ως προς τις κρατικές δομές και πολιτικές»


 

Ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι συμπληρωματικός ως προς τις κρατικές δομές και πολιτικές καθώς τα ζητήματα, που συχνά καλούνται οι ΜΚΟ να αντιμετωπίσουν είναι θεμελιώδους σημασίας για μια ευνομούμενη κοινωνία, δήλωσε η Άντρεα Κώστα, λειτουργός προγραμμάτων στο Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣυΚεΣΟ).

Ανέφερε πως το ΣυΚεΣΟ μέσα από την Γραμμή Βοήθειας που παρέχει, βοηθούν άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις.

Πιστεύουν στην αξιοποίηση νέων, εναλλακτικών μεθόδων για την ενημέρωση και την προώθηση κοινωνικών και άλλων ζητημάτων.
«Δεν χρειάζεται να γίνονται συζητήσεις και εκδηλώσεις μόνο σε κλειστές αίθουσες για να ακουμπήσουμε ακόμη και τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό της έμφυλης βίας», δήλωσε συγκεκριμένα.
Για την δράση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΣυΚεΣΟ, συζητήσαμε σε συνέντευξη που παραχώρησε η Άντρεα Κώστα στο Voice International.


Ερώτηση: Ακούγεται συχνά από ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς ότι δεν πρέπει να αντικαθιστάτε το κράτος αλλά να διαδραματίζετε έναν ενισχυτικό ρόλο. Ποια η κατάσταση για το ΣΥΚΕΣΟ και την δράση του;
Άντρεα Κώστα: Το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣυΚεΣΟ) είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται από το 2007. Εκ τότε, λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις: αφενός ως Συμβουλευτικό Κέντρο έχουμε τη Γραμμή Βοήθειας (7000 11 10). Μέσω της συγκεκριμένης γραμμής αλλά και μέσω του κόσμου που ξέρει τη δράση μας, φτάνουν κοντά μας αρκετές περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Μιλώντας για προκλήσεις, αναφερόμαστε στη φτώχεια, στην έμφυλη βία, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στις δυσκολίες κοινωνικής ένταξης, στο ρατσισμό.
Παράλληλα με τη δράση μας ως Συμβουλευτικό Κέντρο υλοποιούμε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ως οργανισμός φροντίζουμε οι θεματικές των προγραμμάτων μας να είναι εναρμονισμένες με τις βασικές προτεραιότητες μας, δηλαδή ζητήματα έμφυλης ισότητας, ζητήματα κοινωνικής ένταξης, συμπερίληψης και ποικιλομορφίας Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων διοργανώνουμε συχνά εργαστήρια, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις και διάφορες άλλες δραστηριότητες.


Μέσα από τη δράση μας αξιοποιούμε συχνά το ευρύ φάσμα συνεργατών μας που αποτελείται από φορείς χάραξης πολιτικής, κρατικές υπηρεσίες, τοπικούς κι εθνικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ινστιτούτα ερευνών, άλλους οργανισμούς και ΜΚΟ. Ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι συμπληρωματικός ως προς τις κρατικές δομές και πολιτικές καθώς τα ζητήματα, που συχνά καλούνται οι ΜΚΟ να αντιμετωπίσουν είναι θεμελιώδους σημασίας για μια ευνομούμενη κοινωνία. Είναι ζητήματα που αφορούν σε πολλές περιπτώσεις καταπάτηση ή περιορισμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για αυτό και θα έπρεπε να αποτελούν υπόθεση του ίδιου του κράτους. Ταυτόχρονα, τα ζητήματα αυτά είναι τόσο πολύπλοκα που απαιτούν συνολική πολιτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους καθώς και επαρκείς προϋπολογισμούς για να μπορέσουν ουσιαστικά να επιλυθούν. Δεν μπορεί το κράτος να περιμένει να λυθούν προβλήματα όπως η έμφυλη βία, με παρεμβάσεις και προγράμματα από ΜΚΟ γιατί ουσιαστικά είναι σαν να περιμένουμε από ένα τσιρότο να σταματήσει μία αιμορραγία.
Ερώτηση: Τι είδους προγράμματα προσφέρει το ΣΥΚΕΣΟ;
Άντρεα Κώστα: Στο ΣυΚεΣΟ η δράση μας είναι εθνική, πανευρωπαϊκή και διακρατική. Έχουμε συνεργάτες σε Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ουγκάντα, Μαλάουι, Γκάνα, Κένυα και σε πολλές άλλες χώρες. Με τους συνεργάτες μας, μας ενώνει η κοινή αντίληψη ότι όλα τα άτομα του κόσμου είναι ισότιμα ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, προέλευσης, σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ο κάθε οργανισμός έχει τη δική του εξειδίκευση. Η δική μας «ιδιαιτερότητα» είναι πως αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε όλα τα επίπεδα δράσης της ζωής με έμφυλο προσανατολισμό.
Για παράδειγμα σε εθνικό επίπεδο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για να υλοποιήσουμε πρόγραμμα εκπαίδευσης λειτουργών πρώτης γραμμής σε θέματα εξαρτήσεων και εγκυμοσύνης. Υλοποιούμε επίσης προγράμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με τη στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, όπως ήταν το πρόγραμμα together κατά το οποίο επισκεπτόμασταν δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγισσων και υλοποιούσαμε δράσεις ένταξης και ενδυνάμωσης των κοριτσιών.
Κάποια άλλα παραδείγματα είναι προγράμματα Erasmus+. Όπως το «DiGE: Digit@lly Together for Gender Equality», το οποίο υλοποιούμε σε συνεργασία με χώρες της Αφρικής και αφορά την έμφυλη ισότητα, το πρόγραμμα ENFEM που αφορά την κοινωνική ένταξη μεταναστριών μέσω της αγοράς εργασίας και το πρόγραμμα HerStory που αναδεικνύει την προσφορά των γυναικών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.


Τέλος, κάποια άλλα προγράμματα αφορούν ζητήματα Σεξουαλικής κι Αναπαραγωγής Υγείας και Δικαιωμάτων. Επίσης, ένα από τα προγράμματα μας θα δημιουργήσει εφαρμογή-χάρτη στην οποία θα βρίσκονται καταγεγραμμένα σημεία, αγάλματα και δρόμοι σε πόλεις τις Ευρώπης που αφορούν γυναικείες φιγούρες της ιστορίας, του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών. Με αυτό τον τρόπο θα φωτίσουμε γυναικεία πρότυπα που δυστυχώς παραμένουν στην αφάνεια αυξάνοντας τα επίπεδα ορατότητας των γυναικών και ενδυναμώνοντας νέους και νέες με φρέσκα πρότυπα και με συμπεριληπτικές αναπαραστάσεις των φύλων.
Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα παρουσιάσατε και ένα δρώμενο, που μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε και σε πανεπιστήμια, πλατείες και άλλους χώρους. Ποια η έμπνευση του και ποιο το βασικό μήνυμα;
Άντρεα Κώστα: Το συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Her Story το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και στηρίζεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα έμφυλης βίας. Παράλληλα με αυτό, βασικός σκοπός του έργου είναι η ενδυνάμωση και η αποστιγματοποίηση των επιζήσασων έμφυλης βίας ή ακόμη και των εν δυνάμει θυμάτων. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε συλλογή πραγματικών ιστοριών έμφυλης βίας, είτε επειδή τα ίδια τα θύματα μοιράστηκαν την ιστορία τους μαζί μας είτε μέσω συνεντεύξεων με λειτουργούς πρώτης γραμμής, όπως είναι για παράδειγμα λειτουργοί του ΣΠΑΒΟ ή εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο χειρισμός αυτών των ιστοριών έγινε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα αλλά και στην απόκρυψη πληροφοριών ώστε να αποφύγουμε την ταυτοποίηση των ιστοριών που καλεστήκαμε να χειριστούμε.
Θεωρούμε πως η αξιοποίηση νέων, εναλλακτικών μεθόδων είναι πέρα για πέρα χρήσιμη. Δεν χρειάζεται να γίνονται συζητήσεις και εκδηλώσεις μόνο σε κλειστές αίθουσες για να ακουμπήσουμε ακόμη και τόσο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό της έμφυλης βίας. Οπότε, αποφασίσαμε να βγούμε σε δημόσιους χώρους, σε πλατείες και σε πανεπιστήμια και να επεξεργαστούμε τις ιστορίες έμφυλης βίας που συλλέξαμε και να τις παρουσιάσουμε μέσω ενός θεατρικού δρώμενου, χωρίς είσοδο, χωρίς καρέκλες και τυπικές αίθουσες. Έχουμε επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την πλατεία Κιτίου στη Λάρνακα, το Μόλο της Λεμεσού, την πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία.


Ερώτηση: Ποιες δράσεις προετοιμάζετε στο επόμενο διάστημα;
Άντρεα Κώστα: Μέσα στο επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε μηνιαίες συναντήσεις στη Λεμεσό σε σχέση με τη γονεϊκότητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται Parenthood Aid και είναι έργο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή δεξιοτήτων και πληροφόρησης σε νέους γονείς ή σε άτομα που επιθυμούν να γίνουν γονείς στο μέλλον.
Τους επόμενους μήνες θα προσφέρονται δωρεάν εργαστήρια με μαίες, ψυχολόγο, παιδίατρο, διατροφολόγο και γυναικολόγο. Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει δωρεάν απασχόληση παιδιών ούτως ώστε οι γονείς να μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα στις δράσεις των εργαστηρίων.
Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στις σελίδες μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Parenthood αλλά και για να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας και για να μαθαίνετε για ευκαιρίες δωρεάν εργαστηρίων και σεμιναρίων.

Kallis Antounas-Voice International 2023

Related Posts
South Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

Overnight Pharmacies on Friday, July 5th, 2024 NICOSIA Christoforou-Papaprodromou Vera Ifigenias 59, Acropoli 22210303 22491165 Gianni Alexandra 3 Archancelou avenue Read more

North Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

The list of pharmacies on night duty in North Cyprus is as follows; LEFKOŞA (NICOSIA) DISTRICT APAYDIN PHARMACY (0392) 227 Read more


Related posts

Daily currency exchange rates (February 21th 2024)

Voice Cyprus News

100,000 dollars needed to export 100 foreign nationals!

Voice Cyprus News

FM Ertuğruloğlu “The TRNC will never agree to EU involvement in any negotiation process”

Voice Cyprus News

China asks embassies to avoid displaying pro-Ukraine ‘propaganda’

CTP deputy Özuslu “The message for change has been given”

Voice Cyprus News

Labour’s Sadiq Khan reelected as London mayor as UK’s ruling Conservatives face more electoral pain

AP