Voice Cyprus News
Exclusive InterviewExclusive NewsFeatured

Çise Mevlit «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να ενώσουμε τη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη»


 

Η πρόκληση της εξασφάλισης στέγασης και διαβίωσης βαθαίνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της τουρκοκυπριακής νεολαίας, δήλωσε η Çise Mevlit, Πρόεδρος της Νεολαίας CTP(Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα).

Είπε, επίσης, ότι η δυσκολία της απόκτησης ταυτότητας για άτομα που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους αυξάνεται και γίνεται ζήτημα.

«Η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ο σεβασμός του δικαιώματος στην ταυτότητα θα αναζωογονήσει την ελπίδα και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία της κοινωνίας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή νεολαία καθώς και τις συνέπειες του άλυτου Κυπριακού, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Çise Mevlit, Πρόεδρο της Νεολαίας CTP, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Voice International.

Ερώτηση: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία στο βόρειο τμήμα στις μέρες μας;

Çise Mevlit: Στο βόρειο τμήμα, οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις όπως η στέγαση και τα βιοποριστικά προβλήματα. Αυτές οι δυσκολίες βαθαίνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, αναγκάζοντας τον νεαρό πληθυσμό να ακολουθήσει μεταναστευτικά μονοπάτια. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα σχετίζεται με τα άτομα που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους και τις διαδικασίες απόκτησης ταυτότητας. Στερούμενοι από το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα να αποκτήσουν ταυτότητα, αυτά τα άτομα αισθάνονται περιθωριοποιημένα μέσα στην κοινωνία. Αυτή η κατάσταση μειώνει την αίσθηση του ανήκειν και κλονίζει την πίστη τους στην πατρίδα. Για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος, θα πρέπει να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες παραχώρησης ιθαγένειας. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και θα διευκολύνει την ένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία.
Συμπερασματικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία είναι συνυφασμένα με τα θεμελιώδη ζητήματα της κοινωνίας. Η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και ο σεβασμός του δικαιώματος στην ταυτότητα θα αναζωογονήσει την ελπίδα και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μια υγιής οικονομική δομή και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Κύπρου. Το CTP πιστεύει ότι μια λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υποστηρίζουμε μια λύση που διασφαλίζει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων. Δεν βρίσκω σωστό να διαχωρίσουμε τα ζητήματά μας∙ στην ουσία, όλα τα προβλήματά μας είναι τα ίδια και ο αγώνας μας είναι κοινός.

Ερώτηση: Τα τελευταία πολλά χρόνια, η οικονομία στο βόρειο τμήμα φαίνεται να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Πώς επηρεάζει αυτό τη νεολαία, ιδιαίτερα τους φοιτητές και τους νέους γονείς;

Çise Mevlit: Στο βόρειο τμήμα, ως νέοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουμε οικονομικές προκλήσεις που διαμορφώνονται από ζωτικά ζητήματα όπως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι δυσκολίες στην ιδιοκτησία ή ενοικίαση κατοικιών και η ανεργία. Αυτές οι οικονομικές δυσκολίες ξεχωρίζουν ανάμεσα στα θεμελιώδη προβλήματα που επηρεάζουν βαθιά όχι μόνο τη νεολαία αλλά ολόκληρη την κοινότητα. Μικρές παρεμβάσεις ενάντια στην οικονομική κρίση αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να ξεριζώσουν τα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η μετάβαση σε ένα σταθερό νόμισμα θεωρείται μια βραχυπρόθεσμη λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας. Ωστόσο, για μια μόνιμη λύση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι απαραίτητη μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.
Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας έχει εντείνει τις δυσκολίες για τους νέους να βρουν εργασία στους τομείς της εκπαίδευσής τους. Αυτή η κατάσταση οδήγησε πολλούς νέους να αναζητήσουν δουλειές εκτός της ειδικότητας τους, είτε στο εξωτερικό είτε στο νότο. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει εξαρτηθεί σημαντικά από την Τουρκία για οικονομική στήριξη, κάτι που είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Αυτή η εξάρτηση περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη της κοινότητας και την άφησε ευάλωτη σε εξωτερικές πολιτικές πιέσεις. Βραχυπρόθεσμα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει την ικανότητα να σταθεί στα πόδια της, όπως αποδείχθηκε κατά τις περιόδους που το CTP ήταν στην κυβέρνηση. Εξετάζοντας αυτά τα δεδομένα, η μετάβαση σε ένα σταθερό νόμισμα θα πρέπει να ακολουθείται από συλλογικές προσπάθειες για να γίνει μια αυτοσυντηρούμενη κοινότητα και να απελευθερωθεί από εξωτερικές πιέσεις. Πιστεύω ότι μια ολοκληρωμένη και μόνιμη λύση που θα ακολουθήσει αυτή την προσέγγιση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματά μας.

Ερώτηση: Πώς σχεδιάζετε ως Νεολαία CTP να επιλύσετε αυτά τα μεγάλα ζητήματα;

Çise Mevlit: Πρώτα και κύρια, προτείνουμε ένα σύστημα με δείκτη νομισμάτων για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας. Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή όχι μόνο όλων των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και των μισθών και των πληρωμών που σχετίζονται με μισθούς σε ξένο νόμισμα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μπορεί να προσφέρει ανθεκτικότητα έναντι των οικονομικών διακυμάνσεων. Ενώ αυτή η πρόταση γενικά περιλαμβάνει μια λύση που θα μπορούσε να είναι δυνατή με την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύουμε να αναπτύξουμε μεταβατικές στρατηγικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ευημερίας των νέων κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης διαδικασίας επίλυσης. Σε αυτή τη διαδικασία, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έργα για την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης, την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, θα καταβάλουμε προσπάθειες για την ενίσχυση και τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας για τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι μας περιλαμβάνουν την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα βήματα θα διαδραματίσουν αποτελεσματικό ρόλο στη διασφάλιση του μέλλοντος της νεολαίας στη βόρεια Κύπρο και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας της κοινότητας.

Ερώτηση: Από το 2017 βιώνουμε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό στην ιστορία του Κυπριακού. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από της συνέχισης του status quo;

Çise Mevlit: Ο σημαντικότερος κίνδυνος της συνέχισης του status quo είναι η μονιμότητα της διχοτόμησης. Επιπλέον, όσο περνά ο καιρός, η απόκλιση των δύο κοινοτήτων ως προς τις ιδέες και τους κοινούς στόχους αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη μιας κοινής κοινωνικής κουλτούρας. Να σημειωθεί ότι το κόστος της μη-λύσης είναι σημαντικό τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει επίσης να αναλογιστούν ότι όσο περισσότερο το ζήτημα παραμένει άλυτο, τόσο πιο αρνητικά θα επηρεαστούν με τα χρόνια.

Ερώτηση: Τι είδους δικοινοτικές δραστηριότητες διοργανώνει ή συμμετέχει η Νεολαία του CTP;

Çise Mevlit: Η Νεολαία του CTP συνεργάζεται με την ΕΔΟΝ, μια άλλη εξέχουσα οργάνωση, εδώ και πολλά χρόνια. Η ΕΔΟΝ υπήρξε σταθερά ο πρωταρχικός μας εταίρος στις δικοινοτικές μας δραστηριότητες. Το CTP και η ΕΔΟΝ συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υποστηρίζουμε μια λύση που διασφαλίζει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και των δύο κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να οργανώνουμε κοινές δραστηριότητες. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να ενώσουμε τη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Related Posts
South Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

Overnight Pharmacies on Friday, July 5th, 2024 NICOSIA Christoforou-Papaprodromou Vera Ifigenias 59, Acropoli 22210303 22491165 Gianni Alexandra 3 Archancelou avenue Read more

North Cyprus Night-Pharmacies (5th July 2024)

The list of pharmacies on night duty in North Cyprus is as follows; LEFKOŞA (NICOSIA) DISTRICT APAYDIN PHARMACY (0392) 227 Read more


Related posts

Daily currency exchange rates (June 26, 2023)

Voice Cyprus News

Livestock producers’ strike continue: “This action is indefinite!”

Daily currency exchange rates (January 29th 2024)

Voice Cyprus News

Warning to drivers using this route!

Voice Cyprus News

Fancy a 3D printed fish ?

Route between Agios Dometios – Ortakioi will be closed until July 25th!

Voice Cyprus News