Voice Cyprus News
Exclusive NewsExclusive InterviewFeatured

Birdlife Cyprus «Επείγουσες δράσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία της βιοποικιλότητας»


 

Η Έλενα Μαρκιτάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Birdlife Cyprus, αναφέρει ότι είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς προστασίας της φύσης στο νησί, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα για να αποφευχθεί η εξαφάνιση και να προστατευτεί η βιοποικιλότητα.


Αναφέρει ότι η αποστολή τους είναι να προστατεύσουν τα άγρια πτηνά της Κύπρου, τους βιότοπούς τους και την ευρύτερη βιοποικιλότητα, μέσω δράσεων παρακολούθησης, άσκησης πίεσης, διατήρησης και εκπαίδευσης και αναπτύσσοντας την εκτίμηση των ανθρώπων για τη φύση.


Το Birdlife Cyprus υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πουλιά της Κύπρου.
Με αφορμή την 20η επέτειο του Birdlife Cyprus, συζητάμε για τις δράσεις του οργανισμού και τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο, με την Έλενα Μαρκιτάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Voice International.

Ερώτηση: Καταρχάς, να σας συγχαρούμε για την 20ή σας επέτειο. Ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός πίσω από την ίδρυση του Birdlife Cyprus και ποια είναι κάποια από τα πιο σημαντικά σας επιτεύγματα;
Έλενα: Το BirdLife Cyprus ιδρύθηκε το 2003 με τη συγχώνευση της Κυπριακής Ορνιθολογικής Εταιρείας (1957) και της Κυπριακής Ορνιθολογικής Εταιρείας (1970). Ξεκινώντας από μικρά βήματα, και μόλις δύο άτομα ως προσωπικό πλήρους απασχόλησης, σήμερα είμαστε ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς προστασίας της φύσης στο νησί με περίπου 16 άτομα προσωπικό και περισσότερα από 700 μέλη που μοιράζονται το όραμά μας και προσθέτουν δύναμη στη φωνή μας. Από την πρώτη μέρα, η αποστολή μας ήταν να προστατεύσουμε τα άγρια πτηνά της Κύπρου, τους βιότοπούς τους και την ευρύτερη βιοποικιλότητα, μέσω δράσεων παρακολούθησης, άσκησης πίεσης, διατήρησης και εκπαίδευσης και αναπτύσσοντας την εκτίμηση των ανθρώπων για τη φύση. Όσο για τα πιο σημαντικά μας επιτεύγματα, θα αφήσουμε το παρακάτω βίντεο να μιλήσει από μόνο του…

 

Ερώτηση: Ποια θεωρείται είναι τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στην Κύπρο;
Έλενα: Η ξέφρενη ανάπτυξη που σημειώνεται με τη μορφή καζίνο, πολυτελών ξενοδοχείων και θέρετρων γκολφ σε βάρος της φύσης δείχνει ότι η Κύπρος έχει διαφορετικό όραμα όσον αφορά την ανάπτυξη. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και σχετιζόμαστε με τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Ο ρυθμός εξαφανίσεων και απώλειας βιοποικιλότητας σε ολόκληρο τον κόσμο είναι – υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που το υποδηλώνουν – σχεδόν πρωτοφανής. Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση τώρα για να αλλάξουν τα πράγματα, οι μελλοντικές γενιές θα κοιτάξουν πίσω στην εποχή μας ως το σημείο στο οποίο άρχισαν πραγματικά να καταρρέουν τα ζωντανά μας συστήματα. Η βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιών φυσικών συστημάτων από τα οποία εξαρτόμαστε απόλυτα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν. Τόσο απλό. Ο αντίκτυπος της απώλειας βιοποικιλότητας μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανής, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί και θα έχει σοβαρό μακροπρόθεσμο κόστος. Εμείς στο BirdLife Cyprus κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της φύσης, διατηρώντας και διαχειριζόμενοι βασικές τοποθεσίες «hotspot», όπως ο Ακάμας και το Ακρωτήρι, αναστέλλοντας την παράνομη θανάτωση πτηνών και διατηρώντας τις πρακτικές γεωργίας και δασοκομίας όσο πιο φιλικές στην άγρια ζωή γίνεται. Εργαζόμαστε στα σχολεία για να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε έναν δεσμό με τη φύση με τη νέα γενιά, πιέζουμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και προσπαθούμε να φτάσουν τα πιο πιεστικά ζητήματα στα μέσα ενημέρωσης.

Ερώτηση: Τι είδους δραστηριότητες και εκδηλώσεις πραγματοποιείται για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος;
Έλενα: Υλοποιούμε διάφορες δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πουλιά της Κύπρου, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη προστασίας τους και των οικοτόπων τους. Μέσα από δράσεις προβολής στοχεύουμε επίσης να φέρουμε μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στη φύση και να εμπνεύσουμε σεβασμό για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την πρακτική της περιβαλλοντικής ιδιότητας του πολίτη τίθενται στα πρώτα στάδια της ζωής ενός ατόμου και ως εκ τούτου, η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων βρίσκεται στον πυρήνα των ενεργειών μας για ευαισθητοποίηση. Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε στενά με σχολεία και οργανώνουμε τακτικά εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια στη φύση, όπως παρατήρηση πουλιών, επιδείξεις δακτυλίωσης πουλιών, εργαστήρια κατασκευής φωλιών και άλλες δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας σε σχέση με τη φύση. Είμαστε επίσης πολύ ενεργοί στην προώθηση της παρατήρησης πουλιών στην Κύπρο τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες, καθώς αυτό όχι μόνο βοηθά τους ντόπιους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διατήρησης της φύσης και της άγριας ζωής της Κύπρου, αλλά προσθέτει επίσης οικονομική αξία στην προστασία των πτηνών.

Ερώτηση: Ποια είναι η δράση σας στο Ακρωτήρι και ποια η σημασία του για τον τόπο μας;
Έλενα: Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου είναι ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια και χερσαία hotspot βιοποικιλότητας στην Κύπρο, λόγω ενός μοναδικού συνδυασμού παραγόντων, όπως η τοποθεσία, η γεωμορφολογία και οι ποικίλες υδρολογικές συνθήκες. Είναι το μεγαλύτερο φυσικό υδάτινο σύστημα στην Κύπρο, που επικεντρώνεται γύρω από μια εποχική Αλυκή. Φιλοξενεί ένα μωσαϊκό διαφορετικών οικοτόπων, από παράκτιους αμμόλοφους μέχρι μεσογειακά δάση αρκεύθου και από αλμυρούς βάλτους, μέχρι βοσκοτόπους και καλαμιώνες. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει σημαντικό αριθμό σπάνιων, ευάλωτων ή απειλούμενων ειδών φυτών και ζώων. Υποστηρίζει επίσης μεγάλο αριθμό διεθνώς σημαντικών αποδημητικών πτηνών, παρέχοντάς τους σημαντικό βιότοπο ανάπαυσης, αναπαραγωγής και διατροφής. Η Αλυκή υποστηρίζει μεγάλες συναθροίσεις υδρόβιων πτηνών, όπως το Greater Flamingo. Η χερσόνησος είναι επίσης μια περιοχή συμφόρησης αρπακτικών το φθινόπωρο με μεγάλο αριθμό γερακιών και αετών.
Από το 2015, μέσα από διάφορα έργα, υλοποιούμε σημαντικές δράσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση και διατήρηση των οικοτόπων, την προστασία των ειδών πανίδας και χλωρίδας, τη συνετή και βιώσιμη χρήση της περιοχής και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας γύρω από την προστασία του τόπου. . Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε συστηματικά είδη πτηνών σε μηνιαία βάση σε βασικές τοποθεσίες της Χερσονήσου. Τέλος, υλοποιούμε διάφορες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την περιβαλλοντική σημασία της χερσονήσου.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.akrotirimarsh.org/en/home ; https://visitakrotiri.cy/

Ερώτηση: Πρόσφατα δημοσιεύσατε ανακοίνωση σχετικά με διάφορα ζητήματα που εντοπίσατε στην πρώτη φάση της βελτίωσης του οδικού δικτύου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το ζήτημα…
Έλενα: Η πρώτη φάση της βελτίωσης του οδικού δικτύου προκύπτει από το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, και αφορά τη βελτίωση τριών βασικών δρόμων του Ακάμα. Μετά τη πρώτη φάση, στα πλαίσια του Σχεδίου, περιλαμβάνεται η βελτίωση ακόμα 8 δρόμων και η κατασκευή 14 κόμβων υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών.
Το Σχέδιο αυτό υποβλήθηκε σε περιβαλλοντική εκτίμηση, και εγκρίθηκε στη βάση κάποιων όρων, οι οποίοι είναι νομικά δεσμευτικοί. Αυτό που συζητείται στο δημόσιο διάλογο πρόσφατα, έπειτα από καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι η παράβαση αυτών των όρων. Δηλαδή, η διαπλάτυνση τμημάτων των δρόμων αυτών πέραν των ορίων που τέθηκαν (π.χ. ο κυκλικός δρόμος Λάρας ενώ έπρεπε να έχει μέγιστο πλάτος 4,2 μέτρα τελικά έχει πλάτος 7,9 με 9,7 μέτρα), η ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, η εκχέρσωση, οι εκσκαφές και οι επιχωματώσεις σε προστατευόμενα τοπία, οι πολλαπλοί και ασύμβατοι τοίχοι αντιστήριξης μπροστά από μοναδικά γεωμορφώματα καθώς και η αποτυχία εφαρμογής σημαντικών προϋποθέσεων πριν την έναρξη των εργασιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η άρση όλων των παράνομων υποστατικών, τα οποία ακόμα βρίσκονται εκεί και ορισμένα ακόμα λειτουργούν στην περιοχή.


Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, καθώς συνεχίζουμε να ζητούμε να γίνει ξεκάθαρη παραδοχή από το Κράτος ότι τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια δεν ευθυγραμμίζονται με τους νομικά δεσμευτικούς όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης, την καταγραφή και αποκατάσταση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής ζημιάς έχει ήδη προκληθεί στη βάση ανεξάρτητης μελέτης, καθώς και την πλήρη επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό των έργων που προβλέπονται από το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Δεν είμαστε ενάντια στη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, φτάνει αυτό να γίνει σε σωστή βάση με σεβασμό προς τη φύση και τους νόμους που τη διέπουν.

Kallis Antounas-Voice International 2023

Related Posts
Police investigating drug link!

(Kamalı News) Two people were arrested and taken to court for the possession of drugs at 5 pm yesterday in Read more

Shocking surge in electricity tariff leaves people in North Cyprus reeling

Citizens who received their electricity bill with a "13 percent" increase from June 1st, by the Turkish Cypriot Electricity Authority Read more


Related posts

Night-Pharmacies (5th May 2023)

Temperatures are rising

Voice Cyprus News

Head of Agricultural Engineers Uluçam issued warning against imported apples and pears!

Voice Cyprus News

HP leader Özersay “How much property has been sold to foreigners?”

Voice Cyprus News

Kilauea volcano erupts in Hawaii, lava confined to crater

Heartbroken Hunter’s Olympic doubles dream dashed by injury

Reuters