Voice Cyprus News
Exclusive InterviewExclusive NewsFeatured

Γ.Γ. ΕΔΟΝ «Κύριο μήνυμα της Εκδρομής στο Τρόοδος ο κοινός αγώνας του λαού μας»


 

Ο Σεβήρος Κούλας, Γ.Γ. του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, δηλώνει ότι η Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος έχει διττό πολιτικό χαρακτήρα, τον δικοινοτικό και τον αντιιμπεριαλιστικό.
Κύριο μήνυμα της Εκδρομής στο Τρόοδος ο κοινός αγώνας του λαού της Κύπρου, τονίζει ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ.
Αναφέρει ότι η ΕΔΟΝ πρωτοστάτησε στην θεμελίωση του επαναπροσεγγιστικού κινήματος και διατηρεί στενές σχέσεις με την Τ/κ νεολαία και τις οργανώσεις της.


Σημειώνει, επίσης, ότι όλες οι εκδηλώσεις της ΕΔΟΝ είναι ανοικτές και για Τ/κ αλλά πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων που έχουν ειδικά δικοινοτικό χαρακτήρα.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στο Κυπριακό, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να παραμένει πάντοτε προτεραιότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από την πλειοψηφία της κοινωνίας, αιτιολογημένα ένεκα της αρνητικής συγκυρίας και της απογοήτευσης. Για τη δική μας γενιά, η υπόθεση της λύσης είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.»
Με αφορμή την Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, συζητήσαμε με τον Σεβήρο Κούλα, Γενικό Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Voice International.

Ερώτηση: Ας ξεκινήσουμε με την ίδια την Εκδρομή και ένα σύντομο ιστορικό αυτής της δραστηριότητας;
Σεβήρος: Η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος αποτελεί έναν θεσμό, τόσο για την Οργάνωση μας όσο και γενικά για την κοινωνία. Η πρώτη εκδρομή στο Τρόοδος έγινε το 1959 και από εκείνη τη χρονιά έμελλε να ξεκινήσει μια μακρά παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία πολλά χρόνια, η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, έχει διττό πολιτικό χαρακτήρα. Από τη μια, το κύριο βασικό της μήνυμα, εκφράζεται μέσα από τον δικοινοτικό χαρακτήρα της εκδρομής, αφού σε αυτήν συμμετέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, υπάρχουν δίγλωσσα κείμενα, κοινή δίγλωσση διακήρυξη και χαιρετισμοί από Ε/κ και Τ/κ κ.α.
Από την άλλη, μαζί Ε/κ και Τ/κ, δίνουμε στην εκδρομή ένα αντιιμπεριαλιστικό στίγμα και προσανατολισμό, με την κοινή μας πορεία έξω από τις Βρετανικές Βάσεις του Τροόδους και την απαίτηση τους να αποχωρήσουν από την χώρα μας.
Εννοείται ότι συνολικά η εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος, έχει ως κύριο μήνυμα τον κοινό αγώνα του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ, για λύση και επανένωση. Φέτος πραγματοποιείται στις 28 Ιανουαρίου υπό το σύνθημα: «Χρέος στη γενιά μας να επανενωθεί – Κύπρος Ενωμένη Ομοσπονδιακή»

Ερώτηση: Αναφέρατε προηγουμένως την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. Ποια η σημασία της επαναπροσέγγισης για την ΕΔΟΝ και ποια η σχέση της με την τουρκοκυπριακή νεολαία;
Σεβήρος: Η ΕΔΟΝ, μαζί με το Λαϊκό Κίνημα, ήταν πάντοτε επικεφαλής του Κινήματος της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στους Ε/κύπριους και τους Τ/κύπριους. Οι θέσεις μας για την επαναπροσέγγιση είναι απόρροια της ταξικής μας προσέγγισης και της ιδεολογίας μας. Η ΕΔΟΝ από τις πρώτες μέρες μετά τα γεγονότα του 1974 ύψωσε τη σημαία της ανάγκης να παλέψει ενωμένος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, για να μην ολοκληρωθούν τα διχοτομικά σχέδια του ιμπεριαλισμού σε βάρος της Κύπρου.
Παρ’ όλες τις επιθέσεις των εθνικιστών και από τις δύο κοινότητες, μαζί με τους Τ/κ καταφέραμε να θεμελιώσουμε ένα ισχυρό, πολιτικό, αντικατοχικό και μαζικό κίνημα επαναπροσέγγισης.
Για την ΕΔΟΝ η επαναπροσέγγιση πηγάζει μέσα από τους κοινούς ταξικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και εκφράζεται μέσα από την πάλη για την κοινή πατρίδα, για την ομοσπονδία και για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Μόνο μέσα από την αμοιβαία κατανόηση ότι είναι απαραίτητη η διαφύλαξη βασικών αρχών για να φτάσουμε σε αποδεχτή λύση, μπορούμε να πετύχουμε.
Η ΕΔΟΝ, είχε ιστορικά και διατηρεί ως κόρη οφθαλμού, τις σχέσεις της με την Τ/κ νεολαία. Διατηρούμε αδελφικές – συντροφικές σχέσεις με προοδευτικές Τ/κ οργανώσεις νεολαίας και προσπαθούμε να τις αναβαθμίζουμε και να τις εμπλουτίζουμε.

Ερώτηση: Ποιες άλλες δικοινοτικές εκδηλώσεις διοργανώνει και σε ποιες συμμετέχει η ΕΔΟΝ;
Σεβήρος: Όλες οι δράσεις μας, είτε κοινωνικές, είτε πολιτικές, είτε πολιτιστικές είναι πάντοτε ανοικτές και για κάθε συμπατριώτη μας Τουρκοκύπριο. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν μια σειρά από δράσεις που έχουν ως κύριο ή αποκλειστικό στοιχείο, τον κοινό αγώνα και τον δικοινοτικό χαρακτήρα.
Ξεχωρίζουμε την Παγκύπρια Εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος για την οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.
Στις αρχές Απριλίου, κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε «Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης» προς τιμήν των ηρώων του λαού μας Καβάζογλου και Μισιαούλη. Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιούμε δεκάδες δικοινοτικές δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο με την συμμετοχή Τ/κ, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στον κοινό αγώνα για επανένωση και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.
Στα ετήσια Παγκύπρια Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 3-4-5 Ιουλίου, έχουμε πάντοτε πολλούς συμπατριώτες μας Τ/κ και αντιπροσωπείες από τις Τ/κ οργανώσεις νεολαίας και διαμορφώνουμε, αυτό που αποκαλούμε «Δικοινοτικό Στέκι» δηλαδή, ένα χώρο – στο πιο κεντρικό σημείο – του Φεστιβάλ αφιερωμένο στον κοινό μας αγώνα.
Επιδιώκουμε να έχουμε και πάντα έχουμε, Τ/κ νέους από τις προοδευτικές Τ/κ οργανώσεις νεολαίας σε όλες μας τις μεγάλες εκδηλώσεις, στα τακτικά και έκτακτα μας συνέδρια, σε κάθε μας μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα.
Εννοείται βέβαια, ότι και πολλές άλλες διμερείς δράσεις και εκδηλώσεις, αναπτύσσονται μέσα στην χρονιά με διάφορους φορείς και οργανώσεις, αυτές που αναφέρω αφορούν, τις σταθερές και πιο κύριες.

Ερώτηση: Από το 2017 βιώνουμε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό κενό στην ιστορία του Κυπριακού. Ποια βήματα θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν ως ΕΔΟΝ για να φτάσουμε σε λύση;
Σεβήρος: Καταρχάς πρέπει να τονίσουμε, ότι αυτό το κενό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης είναι πιο ορατός από ποτέ και σε ότι μας αφορά, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, για να μην γίνει πραγματικότητα αυτός ο εφιάλτης.
Η λύση του Κυπριακού πρέπει να παραμένει πάντοτε προτεραιότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από την πλειοψηφία της κοινωνίας, αιτιολογημένα ένεκα της αρνητικής συγκυρίας και της απογοήτευσης. Για τη δική μας γενιά, η υπόθεση της λύσης είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.
Σε ότι αφορά τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, αυτές πρέπει να κινηθούν άμεσα. Ως ΕΔΟΝ τους καλούμε να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης από εκεί που διακόπηκαν, διασφαλίζοντας το κεκτημένο των συνομιλιών, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Φλεβάρη του 2014, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι το 2017 και του πλαισίου Γκιουτέρες. Ούτε νέες ιδέες, ούτε αποκλίσεις από τα όσα συμφωνήθηκαν, ούτε έξω από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Σε ότι αφορά τον λαό, Ε/κ και Τ/κ, λέμε πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, όμως το Κυπριακό, όπως και όλα τα κορυφαία ζητήματα σε κάθε χώρα, είναι πρωτίστως υπόθεση του ίδιου του λαού της χώρας. Οι δυνάμεις της ειρήνης και της λύσης, έχουμε χρέος να καλλιεργήσουμε, να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε μέσα στη νεολαία την ανάγκη για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Kallis Antounas-Voice International 2024

 


Related posts

Weather forecast (22nd January 2024)

Voice Cyprus News

Dutch government staff discouraged from apps such as TikTok

Voice Cyprus News

An operation like out of a movie!

Voice Cyprus News

Bi-communal cleaning event set to be organized in Lefkoşa

Voice Cyprus News

Sharp increase in meat prices!

Voice Cyprus News

UK govt, British Airways sued over 1990 Kuwait hostage crisis