Voice Cyprus News
CyprusExclusive InterviewExclusive NewsLocal News

Εφραίμ Χρίστου «Η κυπριακή παράδοση είναι αυτή που φέρνει κοντά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους»


 

Με αφορμή την παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής με τίτλο «Ρίζα, η καρκιά μου», ο 21χρονος λαϊκός ποιητής Εφραίμ Χρίστου μιλά στο Voice International.

Αναφέρει ότι τα πρώτα του βήματα στην λαϊκή παράδοση ξεκίνησαν στο καφενείο της γιαγιά του στο Φοινί.

Δηλώνει πως η Λαϊκοί Ποιητές είναι αυτοί που πρέπει να εκφράζουν το αίσθημα του λαού και για αυτό η ποίηση, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι για τον ίδιο συνδεδεμένα με την πολιτική.

Μάλιστα, το βιβλίο περιλαμβάνει και ποιήματα που απευθύνονται και στους Τουρκοκύπριους.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι μπορεί η ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης να οδηγήσει στην ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ότι «ο πολιτισμός ενώνει».

Για την έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, την σχέση πολιτισμού-πολιτικής και άλλα, μιλήσαμε με τον Εφραίμ Χρίστου, λαϊκό ποιητή, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Voice International.

 

Ερώτηση: Να ξεκινήσουμε, καταρχάς, με λίγα λόγια για σένα τον ίδιο και την ενασχόλησή σου με την λαϊκή παράδοση και ποίηση…

Εφραίμ: Από παιδί μεγάλωσα στο καφενείο της γιαγιάς μου, στο Φοινί, και ήταν η πρώτη επαφή που είχα με την παράδοση της Κύπρου. Μιλούμε για ένα τοπίο με τώνενες καρέκλες φοινιώτικες, με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που βίωσαν αυτό που λέμε «παράδοση» σήμερα στην καθημερινότητά τους, κυπριακά τραγούδια, τσιαττιστά. Ήταν η πρώτη μου επαφή. Από μικρός μου άρεσε να ακούω κυπριακά τραγούδια και τσιαττιστά, γενικότερα η παράδοση. Μέχρι που ξεκίνησα σιγά σιγά τα πρώτα μου δίστιχα και εξελίχθηκε στην συνέχεια, αφού μου το ζητούσαν από οργανωμένα σύνολα της κοινότητάς μου, σε πιο μεγάλα ποιήματα. Στην συνέχεια ήρθαν και τα ΜΚΔ, η στήριξη του κόσμου που με ωθούσε στο να γράφω περισσότερο και βελτιώθηκα και εγώ διαβάζοντας άλλους λαϊκούς ποιητές.

Ερώτηση: Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου;
Εφραίμ: Ο τίτλος «Ρίζα, η καρκιά μου» έχει το νόημα ότι οτιδήποτε γράφουμε μέσα στο βιβλίο ξεφυτρώνει μέσα στην καρδιά μας. Οπότε, αυτό είναι το νόημα και επειδή είναι και το πρώτο μου βιβλίο, δεν θα ξεχωρίσει σε θέμα ποιότητας, απλά είναι τα πρώτα ποιήματα, στα οποία έγραφα αυτά που ένιωθα. Έτσι επιλέξαμε αυτό τον τίτλο.

 

Ερώτηση: Ποιες θεματικές θα συναντήσουμε στο βιβλίο;
Εφραίμ: Το βιβλίο ασχολείται κατά πλειοψηφία με κοινωνικά θέματα. Αλλά είναι με τρόπο έτσι ώστε να μην κουράσει τον αναγνώστη, δηλαδή ξεκινά με ερωτικά. Παρόλο που θα μπορούσε να ξεκινήσει με τα κοινωνικά που είναι και τα πιο πολλά, ξεκινά με τα ερωτικά. Έχει μέσα σατιρικά, είναι τα κοινωνικά που αφορούν την κοινωνία, κοινωνικά ζητήματα, ανισότητες και διάφορα άλλα θέματα, π.χ. πολέμους. Έχουμε ειδική ενότητα για την Κύπρο, που καταπιάνεται και με το Κυπριακό ζήτημα, απευθύνεται και προς τους Τουρκοκύπριους. Μπορώ να σας και στην συνέχεια συγκεκριμένους στίχους. Υπάρχουν και κάποιες αφιερώσεις, ιστορίες, βιωματικά, δηλαδή πράγματα και γεγονότα που πέρασα. Αυτοί είναι οι τομείς που υπάρχουν στο βιβλίο.

 

Ερώτηση: Είναι γνωστή η ενασχόλησή σου και με τα κοινά. Θεωρείς ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής και ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι αυτή;

Εφραίμ: Είναι άμεσα συνδεδεμένη μπορώ να πω. Διότι, όπως είπε και ο Λόρκα «ένας ποιητής δεν μπορεί να μην είναι επαναστάτης», ένας αληθινός ποιητής είναι επαναστάτης. Και για αυτό έχει άμεση σχέση με την πολιτική, διότι ένας ποιητής είναι αυτός που θα εκφράσει τον λαό, ιδιαίτερα εμείς που θέλουμε να ονομαζόμαστε «λαϊκοί ποιητές», είμαστε οι ποιητές του λαού. Δηλαδή που βγάζουμε το αίσθημα του λαού στον γραπτό λόγο ή στην απαγγελία κ.ο.κ. Και μπορεί πολλές φορές ένα ποίημα, να εκφράσει κάτι πολύ καλύτερα από ένα γραπτό κείμενο, που μπορεί κάποιος να μην το διαβάσει. Αυτή η σχέση υπάρχει γενικότερα με τον πολιτισμό και την τέχνη. Είναι τρόπος να διαμαρτυρηθείς πολλές φορές για τα κακώς έχοντα, μπορείς να τα σατιρίσεις, να τα καυτηριάσεις και μπορείς πολλές φορές να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Μπορείς πέραν της πολιτικής να εκφράσεις και πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική. Αλλά αν θέλεις να δημιουργείς κάτι ουσιαστικό, που να έχει και αντίκτυπο και να επηρεάζει, πρέπει να έχει σχέση με την πολιτική. Για παράδειγμα το Κυπριακό. Η κυπριακή παράδοση είναι αυτή που φέρνει κοντά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Τα τσιαττιστά, με μια σύντομη έρευνα που είχα κάνει, είδα ότι υπάρχουν και στις δύο κοινότητες, υπάρχουν και στα τουρκικά τσιαττιστά στην κυπριακή διάλεκτο, όπως και στα ελληνικά. Μάλιστα, παλαιότερα βλέπαμε Τ/κ να έρχονται στους γάμους Ε/κ, να τραγουδούν και να διασκεδάζουν και το αντίθετο με τους Ε/κ να πηγαίνουν στους γάμους των Τ/κ. Οπότε είναι αυτά τα σημεία τα κοινά. Η τέχνη που ενώνει τον κόσμο έχει σχέση με την πολιτική, διότι η τέχνη εκτός του ότι μιλά και δίνει μηνύματα, μόνο και μόνο η ύπαρξή της έχει ένα νόημα. Το ότι «εγώ ενώνω, σειρά σου τώρα να ενώσεις και εσύ».

Ερώτηση: Πιστεύεις ότι η ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ειρήνη στην Κύπρο;
Εφραίμ: Βέβαια, γιατί το πιο σημαντικό, για να καταπολεμήσεις διάφορα κοινωνικά φαινόμενα, και τον ρατσισμό και τον εθνικισμό-σοβινισμό κ.ο.κ., είναι να γνωρίσεις το άγνωστο. Όταν γνωρίζεις την παράδοση σκέφτεσαι «ρε μα κάπως μοιάζουμε, τελικά!», «νομίζαμε πως είμασταν τόσο διαφορετικοί, αλλά μοιάζουμε!». Είναι και τα κοινά στοιχεία του πολιτισμού μας. Οπότε, σίγουρα ο πολιτισμός ενώνει!

Ερώτηση: Για το κλείσιμο, είχες αναφέρει για ποιήματα που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους, αν μπορούμε να το ακούσουμε!
Εφραίμ: Έχουμε ένα ποίημα που ονομάζεται «Να μοιραζούμαστε την γη τζαι το ψωμί» και λέει ως εξής:
«Να μοιραζούμαστε την γη τζαι το ψωμί, τζαι όϊ γη τζαι το ψωμί να μας μοιράζουν,
αρκεύκουν ούλλα με αγάπη για δομή, τζαι έτσι πρέπει τις ζωές να λοαρκάζουν…».

Η παρουσίαση της ποιητική συλλογής με τίτλο «Ρίζα, η καρκιά μου» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, η ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Οδό Καλλιπόλεως.
Χαιρετισμοί:
– Μενέλαος Μενελάου, Προϊστάμενος Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κύπρου
– Αντώνης Κατσαντώνης, Πρόεδρος Ομίλου Λαϊκών Ποιητών Κύπρου
– Ηλίας Επιφανίου, Εκδότης
Παρουσίαση βιβλίου:
Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Ομιλίες:
– Άγγελος Σοφοκλέους, Διδάκτωρ-Ερευνητής Φιλοσοφίας
– Εφραίμ Χ. Χρίστου, Συγγραφέας του βιβλίου
Συντονιστές:
Στέλιος Φιλίππου και Αντριάνα Παντελή, Δημοσιογράφοι

Θα υπάρχουν απαγγελίες ποιημάτων, προβολή βίντεο και μουσική επένδυση.

 

Kallis Antounas-Voice International 2024


Related posts

Leaders met at CMP anthropological laboratory

Another body found on Çatalköy beach!

Voice İnternational

SBA police increased efforts to combat bird trapping

Night-Pharmacies (22nd September 2023)

Voice İnternational

Allegations of fake degrees prompt investigation into pharmacists

Kathimerini-Cyprus

Animal producers pour milk in front of Ministry!

Voice İnternational